Bir yıl önce, Covid-19 pandemisinin ortaya çıkışı ve müteakip sonuçları, yılın enerji hikayeleri üzerinde muazzam bir etki yarattı. Tedarik zinciri sorunlarının ekonomik toparlanmayla birleşmesi fiyatların yükselmesine neden olduğu için bu, 2021’de de geçerliliğini korudu.

1. Enerji fiyatları yükseliyor

Bir vatandaş için, benzin fiyatlarındaki keskin artış muhtemelen onları en çok etkileyen hikayeydi. Ana sebebi, petrol üretimini olumsuz etkileyen Covid-19 pandemisine kadar uzanıyor. Talep arttı, ancak arz yetişmedi. Bu duruma, daha yüksek petrol fiyatları ve ardından daha yüksek benzin ve doğal gaz fiyatları için bir reçete denilebilir. Tüketiciler, benzin fiyatlarının 2014’ten bu yana en yüksek seviyelerine yükselmesini gördü. Başkan Biden sonunda, benzin fiyat artışını durdurmak amacıyla Stratejik Petrol Rezervi’nden petrolün piyasaya sürüldüğünü duyurdu.

2. Avrupa’nın doğal gaz krizi

ABD’nin yaşadığı aynı nedenlerden bazıları için, Avrupa bu yıl doğal gaz sıkıntısı yaşadı. Bu, yılın sonuna doğru nükleer santral kesintileri ve soğuk hava nedeniyle daha da kötüleşti. Rusya krizi hafifletmeye yardımcı olabilirdi, ancak Almanya, Nord Stream 2 Rus doğalgaz boru hattının onaylanma sürecini askıya aldı. Bu faktörler, Avrupa’nın doğal gaz fiyatlarını rekor seviyelere çekmesine yardımcı oldu ve bu da bazı fabrikaların kapanmasına neden oldu. Ayrıca bu durum, kriz ortaya çıktıkça bazı kamu hizmetlerinin fırsatçı bir şekilde kömüre geri dönmesine neden oldu.

3. Başkan Biden’ın Kararnamesi

Görevdeki ikinci gününde, Başkan Biden, İklim Kriziyle Mücadele için Halk Sağlığı ve Çevrenin Korunması ve Bilimin Onarılmasına İlişkin Yürütme Kararını imzaladı. Yürütme Kararından en büyük çıkarım, Keystone XL boru hattı izninin iptaliydi. Proje, 2015’in sonlarında Başkan Obama tarafından reddedildi, 2017’de Başkan Trump tarafından hızlandırıldı ve şimdi 2021’de Başkan Biden tarafından bir kez daha reddedildi.

4. Enerji hisseleri yükseliyor

Enerji fiyatlarındaki artış tüketicileri çok etkiledi, ancak enerji şirketleri muazzam bir yıl geçirdi. Enerji sektörü son yirmi yılın en iyi yılını geçirme yolunda ilerliyor. Yılbaşından bugüne (YTD) kadar sektör, endeksin getirisini neredeyse ikiye katlayarak S&P 500’de en yüksek performansı gösteren sektör oldu.

5. 2021 Altyapı Yasası

1.2 trilyon dolarlık Altyapı Yatırımı ve İş Yasası, Kasım ayında Başkan Biden tarafından yasalaştırıldı. Tasarı birçok alanı kapsasa da, önümüzdeki yıllarda enerji üretimi ve tüketimi üzerinde çok büyük bir etki yaratmayı vadediyor. Tasarı, elektrikli araç (EV) şarj istasyonları için yeni federal harcamalar ve elektrik iletim şebekesine yenilikler sağlıyor. Her ikisi de EV’lere geçişi hızlandırmayı amaçlıyor. Ayrıca, enerji verimliliğini teşvik etmenin yanı sıra çok sayıda temiz enerji teknolojisinin (örn. piller, güneş panelleri, rüzgar türbinleri) yerel tedarik edilmesi ve üretilmesine yönelik hükümler de bulunuyor.

Kaynak: “The Top Energy Stories Of 2021”,  Forbes

İndirmek için tıklayın

Diğer İçerikler