Hindistan’ın 2070 yılına kadar net sıfıra ulaşması için 10 trilyon dolarlık (7,4 trilyon sterlin) yatırıma ihtiyacı olacak. Bu, elektrik sektörü için tek başına 8,4 trilyon doların (6,2 trilyon sterlin) gerekli olacağını belirten Enerji Finans Merkezi (CEEW) tarafından yapılan yeni bir araştırmanın öngörülerden bir tanesidir.

Hindistan Glasgow’daki COP26 iklim zirvesi sırasında 2070 yılına kadar net sıfır olma taahhüdünde bulundu.

Hindistan, gelişmiş ülkelerden sağlanan iklim finansmanı olmadan beyhude sayılacak taahhütlerde bulunmakta isteksizdi ve gelişmiş ülkelerin küresel ısınmanın başlıca nedeni olduğunu belirtiyordu.

CEEW tarafından yapılan çalışmada enerji karışımının karbondan arındırılmasına dair yatırım açığını kapatmak için gelişmiş ülkelerden 1,4 trilyon $ (1 trilyon £) imtiyazlı finansmana ihtiyaç duyulacağı belirtiliyor. Ayrıca, bu finansal desteğin ölçeğinin önümüzdeki on yıllarda değişeceği de ortaya konuyor. İlk on yılda 8 milyar dolardan (5,9 milyar sterlin) 2060’larda 42 milyar dolara (31 milyar sterlin) kadar değişen bir destek olacak bu.

CEEW CEO’su Dr Arunabha Ghosh: “Analizimiz net sıfır emisyona geçişin gelişmiş ülkelerden devasa yatırım desteği gerektireceğini ortaya koyuyor. Gelişmiş ülkeler, önümüzdeki yıllarda iklim finansmanı için hedefleri artırmalıdır.” dedi. Araştırmanın baş yazarı Vaibhav Pratap Singh ise: “Hindistan’ın 2070 net sıfır hedefi, yalnızca küresel karbondan arındırma çabalarına katkıda bulunmakla kalmayacak, aynı zamanda geleceğin işletmelerinin ve işlerinin nasıl görüneceğini de şekillendirecek cesur bir taahhüttür. İmtiyazlı koşullarda yabancı sermayeye erişim kilit bir rol oynayacak” ifadelerinde bulundu. Energy Live News

Diğer İçerikler