Paris merkezli kuruluş olan Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), “2021 Dünya Enerji Görünümü Raporu (WEO)” nu yayımladı. WEO raporunda, “geçen yılki Covid kaynaklı durgunluktan hızlı ama eşit olmayan bir ekonomik toparlanmanın” enerji sistemi üzerinde nasıl önemli baskılar yarattığı belirtiliyor. Bu baskılar, “doğal gaz, kömür ve elektrik piyasalarında keskin fiyat artışlarına” yol açtı.
Raporda, yenilenebilir enerji ve elektrikli mobilite tarafından sağlanan tüm ilerlemelere rağmen, 2021’de kömür ve petrol kullanımında büyük bir toparlanmanın görüldüğü açıklanıyor. Büyük ölçüde bu nedenle, tarihte CO2 emisyonlarında ikinci en büyük yıllık artış öngörülüyor.
Rapor, önümüzdeki yıllara bakıldığında bir dizi senaryo içeriyor. Bunlardan birisi de, “2050 yılına kadar enerji talebindeki net büyümenin neredeyse tamamının düşük emisyon kaynakları tarafından karşılandığı” Açıklanan Politikalar Senaryosu. Bu senaryo umut verici görünse de IEA, bunun yıllık emisyonları kabaca bugünün seviyelerinde bırakacağı konusunda uyarıyor. Sonuç olarak, küresel ortalama sıcaklıklar 2100′de sanayi öncesi seviyelerin 2,6 °C üzerine çıkıyor.
Bir diğer senaryo olan “Açıklanan Taahhütler Senaryosu”nda, bugüne kadar hükümetler tarafından verilen net sıfır taahhütlerinin tam olarak zamanında uygulanması durumunda ne olacağı inceleniyor.
WEO’ya göre, bu senaryo altında zorluklar devam ediyor: “Bu senaryo net sıfır emisyona tam ulaşmıyor ve 2100′deki küresel ortalama sıcaklık artışı sanayi öncesi seviyelerin yaklaşık 2,1 °C üzerinde gerçekleşiyor.”
Birleşmiş Milletler tarafından iklim değişikliği konusunda yasal olarak bağlayıcı bir uluslararası anlaşma olarak tanımlanan Paris anlaşması, “küresel ısınmayı sanayi öncesi seviyelere kıyasla 2, tercihen 1,5 santigrat derece ile sınırlamayı” amaçlıyor.
CO2 emisyonlarının mevcut yörüngesine atıfta bulunan BM, “yüzyılın sonuna kadar sıcaklığın 4,4°C kadar artabileceğini” belirtiyor.
IEA’nın yeni yayınlanan raporu hakkında yorum yapan İcra Direktörü Fatih Birol, “Hükümetler, COP26′da geleceğin temiz ve esnek teknolojilerini hızla büyütmeye kararlı olduklarının açık ve hatasız bir sinyalini vererek bu sorunu çözmelidir. Temiz enerji geçişlerini hızlandırmanın sosyal ve ekonomik faydaları çok büyük ve eylemsizliğin ise maliyeti çok büyük.” dedi. CNBC