OilX’in açıklamasına göre, Çin’in ham petrol ithalatı geçen ay günlük ortalama 10,25 milyon varil ile temmuz ayına göre yüzde 5’ten fazla arttı. Bir gün sonra yayınlanan gümrük verilerine göre, petrol ithalatı yüzde 8’lik bir artış gösterdi ve Reuters ortalamayı günde 10,49 milyon varil olarak hesapladı. Yine de en yüksek değer bile Ağustos 2020 için ortalama ithalatından daha düşüktü. Bunun nedeni, Pekin’in şu anda çevre kanunu ihlali soruşturmalarıyla hedef aldığı bağımsız rafinerilerden yapılan alımların azalması ve özellikle dizel yakıtta belirgin bir yakıt bolluğu nedeniyle ithalat kotasının kısılmasıydı.
OilX, baskının bir sonucu olarak, bağımsız Çinli rafinerilerin ağustos ayında çalışma oranlarını bir yılın en düşük seviyesi olan 4,3 milyon varile indirdiğini söyledi. Ancak şirket, Eylül ayının bağımsız Çin rafinerilerinde daha yüksek çalışma oranları göreceğini düşünüyor. Şirket bunu destekleyen raporla en son haftalık verileri de açıkladı. Raporda ayrıca, Singapur ve Malezya’nın yanı sıra Çin kıyılarındaki yüzer depolardaki petrol miktarında son zamanlarda bir artış olduğunu kaydetti. Yazarlar, bu durumun yetkililerin bağımsız rafineriler üzerindeki baskılarına atfedilebileceğini öne sürdüler.
Reuters’e göre ağustos ayındaki artış, yeni bir ithalat kotası dağıtımının sonucuydu. Çin’in en büyük tedarikçisi olan Suudi Arabistan, Asyalı alıcılar için petrol fiyatlarını düşürürken, daha güçlü alımlar bu ay da devam edebilir. Analistler bu ayın başlarında, Çinli rafinerilerin Covid-19 ile ilgili hareket kısıtlamaları sona erdiği için alımları hızlandırdığını ve yıl sonuna kadar arzı güvence altına almak için daha yüksek fiyatlar ödemeye hazır olduklarını söyledi. Oil Price