Jürgen Flauger ve Silke Kersting’in Handelsblatt’taki raporuna göre, Avrupa karbon fiyatlarındaki artışın etkisiyle Almanya’daki elektrik fiyatları tırmanıyor ve pandemiden bir buçuk yıl sonra sanayi şirketleri arasındaki güveni sarsıyor. Gazetede, özellikle küçük ve orta ölçekli şirketlerin artan maliyetlerin bir sonucu olarak büyük zorluklarla karşı karşıya olduğunu ve enerji politikası uzmanlarının alarm verdiğini yazıyor. Enerji borsası EEX’in vadeli işlem piyasasında, önümüzdeki yıl teslim edilecek 1 megavat saat (MWh) elektriğin maliyeti yaklaşık 70 Euro’dur. Bu, 12 yılın en yüksek seviyesi ve Mart 2020’deki fiyatın iki katı. Artan elektrik maliyetleri, iklim hedeflerine ulaşmak için gerekli görülen yüksek CO2 fiyatlarının bir sonucudur. Makale, bu nedenle, daha düşük elektrik fiyatlarının yakın zamanda olası olmadığını söylüyor.

Şirketler için enerji sözleşmeleri düzenleyen ECG Energie Consulting’in Genel Müdürü Wolfgang Hahn, “Bu, birçok şirket, özellikle orta ölçekli şirketler için bir şok” diyor. “Elektrik fiyatları birçok şirket için artan bir yük haline geliyor”, bazıları bir yıl içinde yüzde 75 elektrik fiyatı artışıyla karşı karşıya. Bazı siyasi liderler, ülke endüstrisini engelleyebilecek artan maliyetleri yumuşatmak için vergi indirimi şeklinde karşı önlemler çağrısında bulunuyorlar. Hür Demokrat Parti’nin ( FDP ) meclis grubu başkan yardımcısı Michael Theurer, “Elektrik maliyetleri önemli bir konum faktörüdür” diyor. “Devlet maliyet bileşenleri elektrik fiyatlarının yarısından fazlasını oluşturuyor.”

Birçok enerji yoğun şirket, bu tür ek ücretlerden zaten muaftır, ancak artan toptan satış fiyatları, uzun vadeli elektrik sözleşmelerinin temelini oluşturdukları için sorun olmaya devam etmektedir. Sanayi tarafından ödenen elektrik fiyatları,  Almanya’nın enerji geçişinin ve ekonomik etkilerinin en tartışmalı yönlerinden biridir . İş çevresi grupları, rutin olarak elektriğin fiyatını endüstrinin rekabetçiliğine yönelik merkezi bir tehdit olarak görüyor. Ancak bu tartışmadaki kapsamlı iddialar, endüstriyel tüketiciler için tek bir elektrik fiyatının olmadığı, bunun yerine olağanüstü geniş bir fiyat aralığı olduğu gerçeğini gizlemektedir. Karmaşık bir vergi ve harç sistemi nedeniyle, şirketlerin ne kadar enerjiye ihtiyaç duyduklarına, ne zaman ihtiyaç duyduklarına, nasıl tedarik ettiklerine, yurtdışındaki rakiplerle rekabet edip etmediklerine ve diğer birçok faktöre bağlıdırlar. Clean Energy Wire

Diğer İçerikler