Norveçli petrol şirketinin tesisi, karbon yakalama ve depolama teknolojisiyle dünyanın en büyüğü olacak. Norveç’in devlet petrol şirketi Equinor, Hull yakınlarında karbon yakalama ve depolama teknolojisine sahip dünyanın en büyük hidrojen üretim tesisini inşa etme planlarını belirledikten sonra İngiltere’deki hidrojen üretimini üç katına çıkaracak.
Equinor, enerji şirketi SSE’nin sahibi olduğu Lincolnshire’daki Keadby gaz santralini beslemek için temiz yanan “mavi hidrojen” üretmeyi planlıyor ve bu da onu elektrik üretmek için saf hidrojeni yakan dünyanın ilk tam ölçekli enerji santrali yapıyor.
Equinor’un CEO’su Anders Opedal yaptığı açıklamada, şirketin Keadby hidrojen santralinin tedarikine yardımcı olmak için Humber bölgesinde 1.200 MW’lık bir mavi hidrojen tesisi daha planladığını söyledi. Hidrojen ve karbon yakalama teknolojisi olmadan “net sıfıra ve Paris hedeflerini gerçekleştirmeye yönelik uygulanabilir bir yol” olmadığını sözlerine ekledi.
Bu yılın başlarında Equinor ve SSE, Saltend Chemicals Park ve Saltend Elektrik Santrali’ni tedarik etmek için yeterli hidrojen üretme planlarını ortaya koydu. 600 MW’lık proje, geleneksel fosil gazından hidrojen çıkaracak ve karbon yakalama ve depolama teknolojisini kullanacak.
Hidrojen, fabrikalarda ve enerji santrallerinde kullanılan fosil gazın yerini alabileceği ve İngiltere’nin ulaşım ve ısıtmada kullanılan fosil yakıtlara olan bağımlılığını azaltmaya yardımcı olabileceği için, Birleşik Krallık’ın karbon emisyonlarını azaltma planının önemli bir parçası olarak kabul ediliyor.
Bununla birlikte, birçok çevreci, politika yapıcıları karbon emisyonlarını tamamen ortadan kaldıramayan ve pahalı bir teknoloji olmaya devam eden karbon yakalama ve depolama (CCS) kullanarak hidrojen üretmek yerine sudan hidrojen veya “yeşil hidrojen” yaratmak için yeterli yenilenebilir elektriğe yatırım yapmaya çağırdı.
CCS teknolojileri tipik olarak fabrikalar veya fosil yakıtlı enerji santralleri tarafından üretilen karbondioksiti atmosfere yayılmadan ve küresel ısınmaya katkıda bulunmadan önce yakalar. Ancak teknoloji, hidrojeni geleneksel fosil gazdan ayırmayı ve karbon dioksit bırakmayı içeren mavi hidrojeni üretmek için de gerekli.
Sera gazı hapsolduktan sonra kalıcı yeraltı depolama tesislerine aktarılabilir veya karbonu plastik üretmek, sera mahsulü verimini artırmak ve hatta gazlı içecekler yapmak için kullanabilen alıcılara satılabilir.
Global CCS Enstitüsü düşünce kuruluşunun yeni bir raporu, dünyanın CCS kapasitesinin, küresel iklim hedeflerini karşılamak için 100 kat büyümesi gerektiğini ve bunun önümüzdeki 30 yıl içinde 655 milyar dolar (472 milyar sterlin) ile 1 trilyon doların üzerinde bir maliyetle olacağını belirtiyor.
Greenpeace İngiltere’nin baş bilim insanı Doug Parr, İngiliz hükümetinin fosil yakıtların etkilerine karşı koymak için pahalı teknolojiler yerine temiz enerji çözümlerine para harcamanın daha iyi olacağını söyledi. “Zararlı, kirletici endüstrileri desteklemek için vergi mükelleflerinin parasını kullanmak, sahip olmadığımız zaman ve parayı kullanmaktır” dedi. “Daha az karbon pompalamak en iyi, en güvenilir ve uygun fiyatlı seçenektir.” dedi. The Guardian