Dünyanın en büyük petrol şirketlerinden bazılarının patronları, ham petrol fiyatlarının yükselmeye devam edeceğini çünkü yatırım eksikliğinin gelecekteki arzı azaltacağını söyledi.

Royal Dutch Shell Plc ve Total Energies SE’nin CEO’ları, her ne kadar dalgalı piyasaların fiyatları tekrar aşağı çekebileceğini belirtseler de petrolün varil başına 100 dolara kadar çıkabileceğini tahmin ediyorlar. Exxon Mobil CEO’su Darren Woods Katar Ekonomik Forumu’nda yaptığı konuşmada kısa vadede daha yüksek petrol fiyatlarının olası olduğunu belirterek “ekonomiler toparlanırken arz ve talep sıkılığını artıracak ve zamanla arzın toparlanıp yeniden dengelendiğini göreceğiz.” dedi. Trafigura Group, petrolün gelecek yıl 100 doları geçebileceğini açıkladı.

Küresel petrol piyasaları, geçen yıl koronavirüs pandemisi nedeniyle tarihin en çalkantılı yıllarından birini yaşamıştı. Ancak Batı’daki ekonomiler yeniden büyüyor, Avrupa ve ABD’deki yollar daha yoğun ve daha fazla sayıda Amerikalı uçakla seyahat ediyor. Bu, yakın vadede fiyatları daha da yükseltebilirken, enerji dönüşümü, petrol tüketiminin yataylaşmaya başlayıp sonunda düşebileceği anlamına gelmektedir.

Katar Enerji Bakanı Saad al-Kaabi enerji değişiminin petrol ve gaz projelerine yeterince yatırım yapılmadığı anlamına geldiğini ve bunun fiyatları daha da yükseltebileceğini söyledi. BP Plc CEO’su Bernard Looney yükselen ham petrolün şirketin enerji geçiş planlarına yardımcı olduğunu ve hissedarlar için daha iyi nakit akışı ve getiri sağlayacağını açıkladı. World-Energy

Diğer İçerikler