Uluslararası Enerji Ajansı’na göre, fosil yakıt sektöründe COVID19 Krizi’nin neden olduğu düşüşlerin aksine, küresel yenilenebilir enerji kapasitesi 2020’de rekor bir seviyeye ulaşacaktır.

Geçtiğimiz salı günü yayınlanan IEA Raporu’na göre, 2020’de ilave elektrik üretimi kapasitesinin hemen hemen %90’ını yenilenebilir enerjide gerçekleşecek. %10’unun daha azı ise gaz ve kömür kaynaklı gerçekleşecek. Eğilim, yeşil elektriğin 2025 yılında en büyük güç kaynağı olması yönünde ilerliyor ve yenilenebilir enerjiden sağlanan elektrik kömürden sağlanan elektriği 2024’te geçip kömürü 50 yıllık liderliğinden alaşağı edecek.

Karbon emisyonlarını düşürerek iklim kriziyle mücadele etme ihtiyacının giderek daha fazla kabul görmesi, yenilenebilir enerjiyi yatırımcılar için giderek daha çekici hale getirmektedir. IEA, yenilenebilir ekipman üreticilerinin ve proje geliştiricilerinin hisselerinin borsa endekslerinde çok büyük bir yükseliş trendi içinde olduğunu ve güneş enerjisi şirketlerinin hisselerinin değerinin Aralık 2019’dan bu yana iki katından fazla arttığını bildirdi. IEA direktörü Fatih Birol, “Yenilenebilir enerji, salgının neden olduğu zorluklara meydan okumakta. 2025 yılında, yenilenebilir enerji kaynakları dünya çapında en büyük elektrik üretim kaynağı haline gelecek, yenilenebilir enerjiden dünyadaki elektriğin üçte biri temin edilecek” dedi. Global yenilenebilir enerji kapasitesi 2010 yılından beri 5 kat arttı. IEA verilerine göre güneş enerjisi kapasitesi 2010’dan bu yana 18 kat, rüzgar enerjisi ise 4 kat arttı. Fatih Birol, “Güneş enerjisinin dünya elektrik piyasalarının yeni kralı olduğunu görüyorum” dedi. Hidroelektrik, 2010 yılında yeşil enerjinin %77’sini sağladı, ancak bu 2020’de %45 civarına düştü. IEA, Çin ve ABD tarafından yönlendirilen yenilenebilir kapasitenin 2020’de rekor bir düzeyde, 200 GW artacağını öngörüyor.

Fakat, geçtiğimiz günlerde yayınlanan Guardian Analiz, COVID19 Krizi sebebiyle hükümetlerin uygulamaya koyduğu teşvik ve desteklerin yenilenebilir enerjiden daha çok fosil yakıt sektörüne gittiğini gösterdi. Vivid Economics’in CEO’su Jason Eis, “Ülkelerin çoğunda yeşil bir toparlanma görmüyoruz.” dedi.

Kaynak: “Renewable energy defies Covid-19 to hit record growth in 2020”, The Guardian

İndirmek için tıklayın

Diğer İçerikler