Almanya’da bir süredir, özellikle de Kremlin’e muhalif olan Navalny’nin zehirlenmesinden sonra Baltık Denizi üzerinden doğrudan Rusya’dan Almanya’ya gaz transferi sağlayacak Kuzey Akım 2 projesinin iptal edilebileceği konuşuluyor. Merkel’in ise Kuzey Akım 2 konusundaki istikrarlı duruşu devam ediyor ve bu konuda Alman politikacıların büyük bir kısmı Merkel’in arkasında. Muhalefet kanadında Yeşiller geçen hafta hükümetin projeyi durdurması için bir önerge verdi ancak bu konuda destek bulamadılar.
Politikacıların Kuzey Akım 2’nin devamı için farklı argümanları var. 2022’de nükleer enerjiyi, 2038’de kömürü bırakacak olan Almanya’nın henüz rüzgar ya da hidrojen enerjisi ile bu boşluğu doldurup dolduramayacağı belirsizken doğal gaza ihtiyaç duyduğu; projenin 10 milyar Euro’ya mal olduğu ve %97 oranında tamamlanmış olduğu, bu aşamadan sonra Baltık Denizi’nin derinliklerine terk edilmemesi gerektiği bu argümanlar arasında.
Alman politikacılar bir ikilem içerisinde. Navalyn’nin zehirlenmesi için Rusya’yı cezalandırmak istiyorlar ancak Kuzey Akım 2’yi durdurmanın Avrupa Birliği için ciddi olumsuz etkilerinin olduğunun farkındalar. Zira Avrupa’nın gaz talebi artarken yerel kaynakları azalıyor.
Projeye desteğin çekilmesi aynı zamanda Avrupalı yatırımcıların da zarar görmesi anlamına geliyor çünkü proje bedelinin yarısı Royal Dutch Shell, Engie ve OMV gibi Avrupalı yatırımcılardan alınan kredilerden karşılandı. Projeden çekilme durumunda Alman hükümetinin milyarlarca Euro tazminat ödemesi gerekebilir.
Alman hükümeti büyük enerji yatırımlarının tabi olduğu hukuki rejimi olumsuz etkileyecek adımlar atmaktan çekiniyor. Almanya enerji konusunda yabancı şirketlere bağımlı ve bu şirketlerin güvenilebilir bir regülasyona ihtiyaçları var. Aynı zamanda hükümet, politik ve ekonomik olayların ayrı tutulması gerektiğini düşünüyor. Financial Times