Enerji piyasasında son 12 ayda yaşanan çoğu olay önceden tahmin edildi. Yine de sektörü etkileyen belirsizlik ruhunu yansıtan bazı sürprizler vardı. Petrol fiyatları, gaz arzı ve kömür talebi beklenen yolları takip etti. Tedarikler bol ve fiyatlar düşük kaldı.
İran bir yıl daha baskı ve yaptırımlara dayandı ve Orta Doğu’da etkili ve yıkıcı bir güç olarak kaldı. Yaptırımlar kısmen etkili oldu çünkü ihracat Kasım ayında günde 350.000 varile kadar düştü ve ülke genelinde yaygın bir hoşnutsuzluğa ve protestoya neden olmaya başlayan yollarla ulusal gelir azaltıldı. Ancak, piyasa, ihracattaki düşüşü engelledi.
Eylül ayında Suudi Arabistan’daki büyük petrol Abqaiq işleme merkezindeki bir dron ve füze saldırısının zararı, tesislerinde küresel tedarikin 5m v / g civarı kadar olacağı belirtildi. Ama yine de, fiyatlarda öngörülen keskin yükseliş olmadı, çünkü saldırı, geniş çapta sorumlu oldukları kabul edilen İranlılara karşı Suudilerin misilleme yapmalarına yol açmadı.
Bir zamanlar dünyanın en önemli petrol üreticilerinden biri olan Venezuela’da ekonomik kaos iktidar transferini tetiklememişti. Hiperenflasyon ülkeyi etkilemekle beraber yiyecek ve ilaç sıkıntısı da bulunuyor. Fakat, ABD ve bir dizi Avrupa hükümetinin desteklediği bir girişim, Cumhurbaşkanı Nicolás Maduro’nun hükümetini zorlama konusunda başarısız oldu. Ülkenin petrol üretimi, ihracatta orantılı bir düşüşle son üç yıl içinde 1,75 milyon v / g düştü. Venezüella’daki olaylar ülke için bir trajedi, ancak küresel petrol piyasası üzerinde gözle görülür şekilde çok az etkisi oldu.
Belki de 2019’da beklenmeyen en önemli gelişme, iklim değişikliği konusundaki tartışmanın hem Avrupa’da hem de ABD’de yaygın bir siyasi soruna dönüşmesi olmuştur. Enerji kullanımındaki, özellikle de Çin ve Hindistan gibi kömür bağımlısı olan ekonomilerdeki büyüme nedeniyle emisyonlar giderek artmaya devam ediyor. Ancak genç Greta Thunberg’in karizmatik rolü ve yerin ikliminde meydana gelen değişimlerin gerçekliğine dair artan kanıtlar, iklim değişikliğine bir yıl önce sahip olmadığı bir görünürlük kazandırdı. Ancak, sorunun çözümüyle alakalı doğru, ciddi bir ilerleme olmamıştır.
Satın alınan SUV sayısı, elektrikli araç satışlarını aşıyor. İngiltere’de son dört yılda, söz konusu satışların oranı 37:1’dir. Uçuş sayısı artmaya devam ediyor. Çin önümüzdeki 15 yıl boyunca ek 200 havalimanı inşa etmeyi planlıyor ve AB havalimanları bile, yılda yüzde 6’lık hava trafiği artışıyla baş edebilecek şekilde genişletiliyor.
Enerji endüstrisi için zorluk, kamu politikası ve piyasa gerçeklerinin hala farklı yönlerde hareket etmesidir. Genel olarak, sektör büyüyor – şirketler düşük fiyatlara adapte oluyorlar. Yeni pazarlar büyüyor ve teknoloji işlemleri dönüştürüyor ve özellikle yenilenebilir enerji kaynakları olmak üzere yepyeni bir fırsat alanları yaratılıyor.
Kaynak: “The Energy Surprises of 2019”, Financial Times
İndirmek için tıklayın