Rystad Energy araştırmasının belirttiğine göre, hizmet sektörü karbon yakalama ve depolama (CCS) gelişmelerine yapılan harcamalar, 2022’den 2025’e dört katına çıkarak, önümüzdeki üç yıl içinde kümülatif küresel harcamanın 50 milyar doları aşacağını gösteriyor.
2022’de açıklanan ticari projeler için toplam harcamanın geçen yıl 2,8 milyar dolardan 4,4 milyar dolara çıkması bekleniyor. Harcamanın 2023’te neredeyse üç katına çıkması ve yıl için 11 milyar doları aşması bekleniyor. Projeksiyonlar, 2024 ve 2025’in sırasıyla 18 milyar dolar ve 19 milyar dolar daha göreceğini ve bu on yılın ortasına kadar öngörülen toplamı 52 milyar dolara çıkaracağını gösteriyor. Bu toplamlar, tüm projelerin planlandığı gibi ilerlediği varsayılarak yalnızca duyurulan projeleri içerir ve pilot veya yalnızca gösterim amaçlı gelişmeleri hesaba katmaz. Bu para, yakalama ünitesinin kurulumu, karbondioksitin (CO2) taşınması ve depolama ile ilgili çok çeşitli hizmetler için harcanacaktır. Avrupa ve Kuzey Amerika, bu iki bölgede yer alan 2025 yılına kadar faaliyete geçmesi beklenen 84 ticari CCS projesinden 63’ü ile harcamaları yönlendirecek.
Halihazırda dünya çapında faaliyette olan ve çeşitli endüstrilerde yılda 41 milyon tona (tpa) kadar CO2 yakalama kapasitesine sahip 56 ticari CCS projesi bulunmaktadır. Halihazırda duyurulan projelere göre, 2025 yılına kadar yaklaşık 140 CCS tesisi faaliyete geçebilir ve tüm projeler planlandığı gibi ilerlerse en az 150 milyon ton CO2 yakalayabilir. Bu projeler şu anda fizibilite, konsept ve inşaat dahil olmak üzere çeşitli geliştirme aşamalarındadır.
Toplam hizmet harcamasının neredeyse üçte ikisi, tesisin CO2 yakalama bileşeniyle donatılmasına ve operasyonların sürdürülmesine gidecek. Mühendislik, tedarik, inşaat ve kurulum (EPCI) maliyetleri, harcamaların ana itici gücü olacak ve 2025 yılına kadar toplam 55 milyar dolara 35 milyar dolar katkıda bulunacak. Yıllık EPCI harcaması, bu yıl için öngörülen 2,8 milyar dolardan %300’den fazla bir artışla 2025’te 12 milyar dolara ulaşacak.
CO2’nin yakalanmasını takip eden ulaşım, 2025’e kadar 8,5 milyar dolar değerinde hizmet alımı gerektirecek. CO2 ticari olarak gaz ve sıvı halde boru hatları, kamyonlar ve gemiler kullanılarak depolama alanına taşınabilir. Her proje dahilinde ve hedef depolama yerinin taşıma mesafesine ve konumuna bağlı olarak taşıma şekli değişebilir. Boru hatları CO2 taşımak için yaygın olarak kullanılmaktadır ve 38’i Kuzey Amerika’da bulunan 51 operasyonel kara boru hattı bulunmaktadır. Üçüncü ve son adım depolamadır. Süreç, potansiyel depolama yerinin belirlenmesiyle başlar ve daha sonra gerekli olan ilgili sondaj araçları ve petrol ülkesi boru ürünleri (OCTG) ile enjeksiyon ve izleme amaçlı sondaj kuyuları izler. Depolama süreci, 2025 yılına kadar en az 9 milyar dolarlık hizmet alımına neden olacak.
Kaynak: “Carbon Capture And Storage Spending To Top $50B Through 2025”, Oil Price
İndirmek için tıklayın