ABD Başkanı Donald Trump ABD dışında üretilmiş güneş enerjisi teçhizatlarına 4 yıl boyunca vergi uygulama kararı aldı. Ülkedeki güneş enerjisi sektörünün ağırlıkla karşısında durduğu vergilerin sektörde binlerce kişinin işten çıkarılmasına neden olacağı ve milyarlarca dolarlık yatırımların tehlikeye sokacağı sektör tarafından pek çok kez dile getirilmişti. Bu haftanın makale özetinde büyük ihtimalle daha ilk hamlelerinden birini yapan Başkan Trump’un bu kararını inceleyeceğiz.
1.ABD Başkanı Trump tam olarak neye onay verdi?
İthal güneş modülleri ve pillerinde uygulamaya sokulacak olan sözde “Teminat Vergisi” ile ilk sene %30 ile başlayacak olan vergi, ikinci sene %25, üçüncü sene %20 ve dördüncü sene %15lik pay ile son bulacak.
2.Başkan Trump neden böyle bir vergiyi yürürlüğe koyma kararı aldı?
2017’nin Nisan ayında, ABD’li güneş enerjisi üreticisi Suniva Inc. iflasının nedenini ülkenin pazarına bir anda girmeye başlayan fotovoltaik ürünler ve bunların şirkete verdiği ağır hasar olarak göstererek hükümetten hücre ve panellere ithalat vergisi koymasını istedi. Suniva Inc.’in kısa sürede diğer güneş enerjisi üreticilerinin de desteğini kazanan bu çağrısı ABD pazarında adil rekabetin yeniden kurulması gerektiğini çağrısı ile birleşti.
3.Bu durumda kimler kazanıyor kimler kaybediyor?
JinkoSolar Holding Co., JA Solar Holdings Co. gibi Çinli teçhizat firmaları, ülkede çatı kurulumlarını gerçekleştiren ve büyük ölçekli güneş tarlası projeleri geliştiren şirketler kararın en büyük mağluplarından. Amerikan ticaret grubu Solar Energy Industries Association sektördeki toplam 260.000 çalışandan 23.000’inin sene içinde işini kaybetmesini, milyarlarca dolarlık yatırımların ise gecikmesini ya da tamamen rafa kaldırılmasını bekliyor. Kazananlar arasında ise First Solar Inc. ya da Tesla Inc. gibi yerel panel ve teçhizat üretimi gerçekleştiren şirketler bulunuyor.
Bloomberg ayrıca alınan kararın arkasından Longi Green Energy Technology Co. gibi bazı Çinli üreticilerin ABD’de yerel üretim için araştırmalara başladığını da kaydediyor. Böyle bir adım atan Çinli şirketlerin en azından diğer Çinli şirketlerle karşılaştırıldığında bir adım önde olacağı tahminler arasında.
4.Kararın ABD’nin güneş enerjisi sektörüne etkisi ne olacak?
Çinli şirketlerin yukarıda belirtildiği gibi üretimlerini ABD’ye taşıma kararı alması ülkedeki üretimi hızlandıracaktır. Ancak uzmanlar 4 yıl sürecek olan bu düzenlemenin yatırımları teşvik edecek kadar uzun soluklu olup olmadığı konusunu tartışmaya devam etmektedir.
5.Bu dört yılın sonunda ne olacak?
ABD ve Çin arasında uzun süredir devam eden güneş enerjisi ticareti anlaşmazlığının masaya yatırılması iki ülkenin birkaç sene önce karşılıklı olarak uygulamaya koyduğu gümrük vergilerini hafifletecektir. Eğer müzakereler başarılı gerçekleşirse ticaretin kalıcı bir şekilde iyileştirilmesi mümkün olacaktır.
6.Piyasa haberi nasıl karşıladı?
Ülke içinde üretim gösteren ve yeni vergilerin lehine işlemesi beklenen şirketlerin hisse senetlerin keskin yükselmeler gözlemlendi. Güneş enerjisi kurulumu gerçekleştiren şirketlerin de büyük ihtimalle yeni vergilerden çok etkilenmeyeceklerinden, piyasada çizgilerini koruduğu görüldü.
Nisan ortasına kadar Başkan Trump’ın ayrıca alüminyum ve çelik ithalatına da yeni vergiler getirip getirmeyeceğine karar vermesi bekleniyor.
Kaynak: Why Trump Is Taxing Solar Panels Imported by U.S., Bloomberg
İndirmek için tıklayın